Ieder jaar komt het terug. We kijken er naar uit, maar aan de andere kant ook weer niet. De beloning aan het eind van de rit zijn de mooie sterke jonge planten met vaak toffe nieuwe soorten. Of oude gedienden die na een paar maanden extra mooi zijn, sterk en groot.

De teeltwisseling blijft een bijzonder ‘proces’ dat er elk jaar voor een paar weken bij komt. Bijzonder, omdat iedereen ermee te maken krijgt in het bedrijf. In mijn optiek is er geen enkel ander proces dat zo veel impact heeft op het totale bedrijf en onze klanten dan de teeltwisseling.

Bij ons begint het een jaar vooruit om een nieuw assortiment samen te stellen, welke kleuren gaan eruit en welke missen we structureel? Hierbij kijken de afdelingen verkoop en design (boeketten samenstellen) mee of we de juiste kleuren en vormen terugkrijgen, zodat we mooie voorstellen kunnen doen aan onze klanten. Vanuit de afdeling teelt wordt er vooral gekeken of de plant de juiste opbouw heeft en voldoende bloemen geeft en genoeg weerstand heeft tegen ziekten en plagen.

Als we echt gaan wisselen is het vooral schakelen met klanten dat soorten uit ons assortiment zijn gegaan en moeten we op zoek naar alternatieven om bepaalde lijnen door te kunnen draaien.
Vanuit de afdeling productie hebben we te maken met een strakke planning, waarbij we verschil maken tussen dagen waarop we oogsten en dagen waarop de ploeg aan de slag gaat om de planten eruit te gooien. Dit is een hele worsteling met planten die drie jaar oud zijn en eruit moeten, maar het resultaat is er altijd wanneer het schoon wordt opgeleverd.

Wanneer de nieuwe planten weer in de kas komen zijn we bijna weer rond, de stekers er nog erin en dan kan het ‘wachten’ beginnen. Het wachten op de nieuwe bloemen, de eerste knoppen in de planten met kleur blijft toch altijd wel het leukste. Daar doen we het toch ieder jaar voor, het was het dit jaar weer meer dan waard.

Joyce Lansbergen, gerbera-ondernemer in Pijnacker